Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΦΡΟΥΣ

H καθιερωμένη ετήσια επίσκεψη στο γιατρό μας ολοκληρώθηκε και φέτος με ένα μικρό κατάλογο προληπτικών εξετάσεων.
Ανάμεσα τους, και δυο εξετάσεις ρουτίνας που αφορούν στους νεφρούς μας. Τη γενική ούρων, και το υπερηχογράφημα νεφρών.
Όπως μας αναφέρει ο κύριος Ηρακλής Πούλιας, Διευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός», από τη γενική ούρων μπορούμε να πάρουμε πληροφορίες για την ποιότητα, την ποσότητα και την οξύτητα των ουρών. Έτσι, εμμέσως αντλείς συμπεράσματα για παθήσεις του ουροποιητικού.
Μέσω του υπερηχογραφήματος, ο γιατρός θα παρατηρήσει καλοήθεις ασθένειες, όπως είναι η νεφρολιθίαση, αλλά και σοβαρότερα προβληματα.
Σε υποψία νεφρικής βλάβης, που όμως δεν απεικονίζεται με ακρίβεια στον απλό έλεγχο, οι απαντήσεις θα δοθούν με συγκεκριμένες, συμπληρωματικές εξετάσεις.
Ο κύριος Δημήτριος Καραναστάσης Διευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Ελπίς», μας τις αναφέρει. Είναι η πυελογραφία, η αξονική και η μαγνητική τομογραφία, αλλά και το σπινθηρογράφημα.
Η συχνότερη συμπληρωματική εξέταση, η πυελογραφία, θα γίνει με ενδοφλέβια χορήγηση ακτινοσκιερής ουσίας. Πρόκειται για ένα είδος ακτινογραφίας, που όμως θα απεικονίσει τη λειτουργία των νεφρών με ακριβέστερο τρόπο.
Όσο για το μέλλον; Η βελτίωση των υπαρχουσών διαγνωστικών εξετάσεων, θα συμπληρωθεί από την καταγραφή του γονιδιακού μας υπόβαθρου, εξατομικεύοντας την πρόγνωση και την αντιμετώπιση κάθε περιστατικού. Έως τότε, υπομονή.
Οι διαγνωστικές εξετάσεις θα απαιτήσουν λίγο από το χρόνο και το ενδιαφέρον μας. Υπόσχονται όμως να συμβάλλουν καθοριστικά στη διαμόρφωση – ή μάλλον στην επιβεβαίωση -, της καλής μας υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου