Τρίτη 4 Μαΐου 2010

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ

O πόνος αφόρητος, χτυπάει σαν σφυρί. Και μόνη αιτία, η λήψη ενός απλού φαρμάκου. Ποια σκευάσματα ενοχοποιούνται συχνότερα για ημικρανίες;
pλέον επίφοβα θεωρούνται τα φάρμακα για τη στεφανιαία νόσο, για τη στηθάγχη, τα νιτρώδη καθώς και τα αντιυπερτασικά. Παράλληλα όμως, πονοκέφαλο προκαλούν συχνά τα αποσυμφορητικά της μύτης, και παλαιοτέρα αντιβιοτικά, αλλά και τα αντιλιπιδαιμικά σκευάσματα. Χαρακτηριστικά, το 8 περίπου τοις εκατό των ασθενών που λαμβάνουν σχετικές ουσίες, υποφέρουν από τις συγκεκριμένου τύπου ημικρανίες.
Ποιός όμως είναι ο μηχανισμός της ημικρανίας από φαρμακευτικές ουσίες; Η διάταση των αγγείων του εγκεφάλου συνήθως αιτιολογεί τη συγκεκριμένη παρενέργεια. Τα παραπάνω φάρμακα λειτουργούν προκαλώντας αγγειοδιαστολή. Και η διάταση αυτή των αγγείων της μήνιγγας ισοδυναμεί με ημικρανία.
Η αντιμετώπιση αυτής της παρενέργειας επιτυγχάνεται όταν το φάρμακο αντικατασταθεί. Σε περιπτώσεις εθισμού στην ένοχη ουσία όμως, μπορεί να απαιτηθεί και εισαγωγή στο νοσοκομείο για καλύτερο συντονισμό και στήριξη του ασθενούς.
Η συνεργασία με το γιατρό θα αποτρέψει ενδεχόμενα προβλήματα. Κανένας πόνος άλλωστε δε θεωρείται εκ των προτέρων ανίκητος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου