Συχνά μπερδεύουμε ένα άσχημο κρυολόγημα με τη γρίπη .
Στην πραγματικότητα είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα.
Τα συμπτώματα της γρίπης είναι αιφνίδια και πολύ σοβαρότερα.
Η εικόνα που παραπέμπει σε γρίπη περιγράφεται με πολύ υψηλό πυρετό, έντονο βήχα, πονοκέφαλο και μυαλγίες. Αντίθετα, η ρινική καταρροή, το συνάχι δηλαδή, και ο χαμηλός πυρετός παραπέμπουν σε κοινό κρυολόγημα.
Το συχνό πλύσιμο των χεριών και ο αερισμός των δωματίων προφυλάσσουν από τις ιώσεις. Βασικό μέτρο προφύλαξης ωστόσο παραμένει το εμβόλιο της γρίπης. Στη χώρα μας τα κρούσματα γρίπης αυξάνουν μετά τον Ιανουάριο.
Μπορεί και τώρα να κάνει κάποιος το εμβόλιο. Η δραστηριότητα της νόσου είναι ακόμα χαμηλή. Έτσι, σε 15 μέρες περίπου το εμβόλιο θα έχει αρχίσει ήδη τη δράση του και θα ασκεί αποτελεσματική προστασία.
Μόλις 1 στους 3 Έλληνες που έχουν ένδειξη για το εμβόλιο, τελικά το πραγματοποιούν. Άνθρωποι άνω των 60 ετών, χρόνιοι ασθενείς, παιδιά, ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς και ομάδες επαγγελματιών όπως οι στρατιωτικοί, πρέπει να εμβολιάζονται.
Αν νοσήσουμε, δεν πρέπει να πάρουμε φάρμακα χωρίς τη συμβουλή ιατρού. Και κυρίως αντιβιοτικά φάρμακα.
Κανένας δεν πρέπει να παίρνει αντιβιοτικά από μόνος του. Αυτό ήδη το πληρώνουμε ακριβά στην Ελλάδα. Αναπτύσσεται αντοχή των μικροβίων και δεν μπορούμε να τα θεραπεύσουμε μετά. Οπωσδήποτε, και για το κοινό κρυολόγημα, και για τη γρίπη, τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία θέση.
Ζεστά ροφήματα, ελαφριά διατροφή και αρκετή υπομονή θα μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε τις αρρώστιες του χειμώνα. Και αν τα συμπτώματα χειροτερεύσουν, πρέπει να ενημερώσουμε αμέσως το γιατρό μας
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου