Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΥΠΟΣΤΕΙ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

Αμέσως μετά την έξοδο από το νοσοκομείο, ο ασθενής με εγκεφαλικό πρέπει να απευθυνθεί σε ειδικό κέντρο αποκατάστασης. Mε αυτόν τον τρόπο είναι εφικτό να αντιμετωπίσει με μεγάλη αποτελεσματικότητα, προβλήματα όπως η σπαστικότητα, η αδυναμία βάδισης, και ο έλεγχος των σφικτήρων.
Το προνόμιο της πρώιμης αποκατάστασης είναι ότι, πριν εκδηλωθούν κάποια προβλήματα που οφείλονται σε μια «άναρχη» αυτόματη ανάρρωση του εγκεφάλου και των λειτουργιών του σώματος, μπορούμε να καθοδηγήσουμε έτσι τις καταστάσεις ούτως ώστε να έχουμε μια πολύ καλύτερη ανάρρωση, σε ένα πιο ώριμο στάδιο της εγκεφαλικής λειτουργίας.
Εάν η αποκατάσταση καθυστερήσει να γίνει, ο αγώνας δεν έχει χαθεί. Ωστόσο, οι βλάβες θα περιοριστούν με πολύ μεγαλύτερη δυσκολία.
Τα νεότερα δεδομένα υπογραμμίζουν τη δυνατότητα του εγκεφάλου να προσαρμόζεται, και να αντιδρά θεραπευτικά στη βλάβη που έχει υποστεί. πριν μερικά χρόνια, ένας ασθενής με δεξιά ημιπληγία μάθαινε να κάνει όλες του τις λειτουργίες με το αριστερό χέρι, σαν υποκατάσταση της έλλειψης λειτουργίας του δεξιού χεριού. Αυτό είναι τελείως αντίθετο με την καινούργια άποψη της νευροπλαστικότητας, όπου με το δεξί χέρι πρέπει να κάνει τα πάντα, ώστε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
Η επανεκπαίδευση των γνωσιακών λειτουργιών με σύγχρονα μέσα, και η αποκατάσταση του λόγου και της κατάποσης, έχουν καλό αποτέλεσμα στην απόλυτη πλειονότητα των ασθενών.
Όταν ο ασθενής επιστρέψει στο σπίτι του, με τη βοήθεια της ομάδας των ειδικών, θα συνεχίσει την αποκατάσταση για χρόνια. Φάρμακα, νάρθηκες, αλλά και αντικείμενα για το μπάνιο και το φαγητό, θα τον βοηθήσουν να συνέχιση μια σχεδόν φυσιολογική ζωή. Είναι δυνατό έως και να οδηγήσει ξανά το αυτοκίνητο του, με το ειδικό πρόγραμμα «Ηνίοχος», του Εθνικού Κέντρου Αποκατάστασης. Στο κέντρο, υπάρχει ένας ειδικός προσομοιωτής που οδηγεί ο ασθενής, βλέποντας τις δυνατότητες του – το κομμάτι τις προσοχής, της γρήγορης αντίδρασης, και το κινητικό. Έτσι ο ασθενής μπορεί να πάρει μέχρι και δίπλωμα οδήγησης.
Ένας στους τέσσερις ασθενείς θα αναρρώσει με μικρή ανικανότητα, και ένας στους 10 θα αναρρώσει σχεδόν πλήρως. Η αποκατάσταση απαιτεί επιμονή, - αλλά σίγουρα αξίζει την προσπάθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου