Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Ο ΣΩΣΤΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Tα εμβόλια είναι πολύτιμα, γιατί πετυχαίνουν πρόκληση ανοσοποίησης του οργανισμού απέναντι σε σοβαρές παθήσεις, αποφεύγοντας ταυτόχρονα τους κινδύνους που θα απειλούσαν το άτομο, αν ερχόταν σε φυσική επαφή με τη νόσο.
Παράλληλα, μειώνουν τη διασπορά των λοιμώξεων – πράγμα που σημαίνει ότι όσα περισσότερα άτομα εμβολιάζονται, τόσο λιγότερα μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο σε άλλα άτομα.
Τα περισσότερα εμβόλια πραγματοποιούνται από την πρώιμη παιδική ηλικία.
Aπό τη στιγμή που γεννιέται, ένα παιδί οφείλεται να εμβολιαστεί για φυματίωση και ηπατίτιδα, αν το περιβάλλον του νοσεί. Τα περισσότερα μωρά ωστόσο εμβολιάζονται οπωσδήποτε από τον δεύτερο μήνα.
Σήμερα υπάρχουν εμβόλια για 18 νοσήματα.
Ποιο είναι το πρόγραμμα εμβολιασμού?
Στους 2, 4 και 6 μήνες το παιδί πρέπει να εμβολιαστεί για διφθερίτιδα, τέτανο, κοκίτη, πολιομυελίτιδα, αιμόφιλο ινφλουέντσας Β, ηπατίτιδα Β και πνευμονόκοκκο. Στον 15 μήνα θα εμβολιαστεί για ιλαρά, παρωτίτιδα, ερυθρά και ανεμευλογιά.
3 μήνες αργότερα θα πραγματοποιήσει επαναληπτική δόση των πρώτων εμβολίων, - δόση που θα επαναλάβει και στα 4 και 6 χρόνια. Και κάθε 10 χρόνια για όλη του τη ζωή, θα εμβολιάζεται για τον τέτανο.
Τα παιδάκια από άλλες χώρες, επιβάλλεται να εμβολιαστούν με διπλή σχολαστικότητα. Επίσης, ιδιαίτερες ανάγκες εμβολιασμού έχουν και τα παιδάκια με αδύναμο ανοσοποιητικό, είτε πρόκειται για εκ γενετής αδυναμία, είτε για επίκτητη – για παράδειγμα μετά από τραυματισμό του σπλήνα.

Δυο νεότερα εμβόλια μπορεί να μην περιλαμβάνονται στο υποχρεωτικό χρονοδιάγραμμα, θεωρούνται όμως πολύτιμα.
Το εμβόλιο για τους ροταΐούς για τα βρέφη, αλλά και αυτό για τον ιό HΡV των ανθρωπίνων θηλωμάτων που απευθύνεται σε νεαρά κορίτσια, αποτελούν σημαντικά όπλα για την υγεία μας. Ειδικά το εμβόλιο για τους ροταΐούς προστατεύει από ενδεχόμενες διάρροιες και αφυδατώσεις που ταλαιπωρούν τα μωρά – λόγω της οξείας γαστρεντερίτιδας που προκαλούν οι συγκεκριμένοι ιοί, και πραγματοποιείται από τον 2ο μέχρι τον 8ο μήνα ζωής.
Οι γονείς δεν πρέπει να παραμελούν τα εμβόλια. Ακόμη και αν θεωρούν ότι τα παιδία τους είναι «προστατευμένα», αυτό μπορεί να συμβαίνει ακριβώς επειδή τα υπόλοιπα παιδάκια έχουν εμβολιαστεί.
Αν κατά λάθος παραμελήσαμε κάποια δόση, δεν είναι καθόλου αργά για να συνεχίσουμε τον κανονικό εμβολιασμό.
Ας βιαστούμε όμως, γιατί το παιδί είναι εκτεθειμένο σε κινδύνους πολύ σοβαρούς…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου